Motorbåt er en felles betegnelse for en båt som drives av motor, dieseldrevet, bensindrevet eller dampdrevet. Mens robåt blir styrt av årer og seilbåt blir styrt av vind og seil. Dampdrevne båter fant sin plass på starten av 1900-tallet, da fiskeriene begynte å ta disse i bruk. Men etter hvert som motor har blitt mer brukt som fremkomst for båt, har gamle betegnelser blitt tatt i bruk. Du har sikkert hørt om motorsnekke? Snekka var rundt 20 fot og var bygd i tre. Selve båten var ofte utstyrt med en én-sylinder bensinmotor på innsiden av båten. Motoren var ofte også satt midt i båten.

Denne motoren hadde rundt fire hestekrefter. Ofte var båtene fra merket Sleipner, og FM som står for Fredrikstad Motorfabrikk, Marna eller også dieselmotor fra Sabb og Wichmann. Motorbåtene ble tatt i bruk som både lystbåter og fiskebåter fra 1930-tallet. Båtene er fremdeles populære den dag i dag. Før det som heter utenbordsmotoren ble tatt i bruk og mer vanlig, var ofte motorbåten ensbetydende med en båt som dette. Vi skiller i dag mellom utenbordsmotor og innenbordsmotor, og den største forskjellen her er hvor motoren sitter i båten. Det skilles også mellom bensinmotor og dieselmotor. Utenbordsmotorene blir ofte solgt som enten 2- eller 4-taktere.

Båtførerlappen

For å kunne kjøre en motorbåt er det essensielt at du har båtførerprøven. Akkurat med bil som med båt. Dette krever at du er kyndig til å kunne føre fartøyet av gårde. Med mindre du er født før 1980, kan du ikke kjøre uten båtførerlappen, men lappen er nyttig for alle som har lyst å drive med motorbåt. Prøven vil teste deg i kunnskaper som omhandler hva det vil si å være en god båtfører i teorien. Du vil også måtte svare på spørsmål om navigasjon, kartlesing og lover og regler som gjelder på sjøen for deg som båtfører.

Båtførerprøven kan tas av alle som er over 14 år, men selve båtførerbeviset får du ikke før du er fylt 16. Det alminnelige båtførerbeviset gjelder for fører av båt som er opptil 15 meter. Motorstørrelse eller hastighet spiller ingen rolle her. Det finnes flere aktører som tilbyr deg å ta båtførerprøven. En av disse er Redningsselskapet.no. På deres nettsider kan du melde deg opp til kurs flere steder i landet. Pris for båtførerkurs hos Redningsselskapet er 1 995 kroner eller 1 495 kroner hvis du er medlem. Kurset går over to dager og etter endt kurs må du ta eksamen. Eksamen koster 744 kroner.

Før du kjøper deg motorbåt

Før du bestemmer deg for å kjøpe deg en fin motorbåt er det noen ting du bør tenke på når det kommer til båten. Er du alene og skal håndtere båten er det f.eks. ikke vits i å velge den største båten. Da er det fint å kanskje velge en båt som er litt mindre. Yamarin er et båtmerke som har mange båter som er i passende størrelse for 1–3 personer. Er du heller den typen som liker litt eldre båter og har familie, kan ei snekke være noe for deg. Her får du en båt som ofte går i 15–20 knop, noe som er en relativt behagelig fart.

Skal du skaffe deg båt er det flere ting å tenke på før du bestemmer deg. Hvilket merke du skal velge, båtplass, oppbevaring om vinteren og vedlikehold. Dette er alle viktige punkter du bør lage en sjekkliste på og sjekke opp i før du investerer i en båt. Har du heller ikke båtførerprøven er det lurt å skaffe seg denne. Det er også mye utgifter å ha en båt, da den ofte trenger vedlikehold og sjekk. Tenk på det som en ny bil. Du må ha plass og råd. For lar du båten stå og forfalle, er det ikke mye verdi igjen om du ønsker å kvitte deg med den.