Robåten er i utgangspunktet blitt brukt som et fartøy for å komme seg fra ett sted til et annet over vann eller hav. Fartøyet er laget slik at det glir lett over vannet, og følger vannets linjer og bevegelser, men du må også hjelpe litt til selv for å enten komme raskere av sted, og ikke minst i korrekt retning. Du når ikke målet og destinasjonen om du bare flyter på havets bølger i en robåt. Samtidig kan det være en spennende opplevelse å bare se hvor bølgene fører deg, mens du nyter havet og naturen, og vipper deg framover etter uttrykket «flow on the waves».

Robåter blir produsert i både plastikk, tre og metall. Det er noe eget med en robåter laget i tre – noe nesten litt nostalgisk. Dette skyldes nok at de første robåter tradisjonelt ble laget av tre. Og i gamle dager var ikke robåten bare et fartøy, men også fantastisk håndverk. Hva som egner seg best av en robåt laget i tre, metall eller plastikk kommer an på hva den skal brukes til. Det som kjennetegner en robåt er at du må bruke årer for å få framdrift på fartøyet, noe som igjen betyr at vind og drivkraften fra vannet ikke er nok i seg selv, men også dine krefter.

Robåter som fartøy

Robåten er, ifølge historien, et av det første framkomstmidler som ble brukt for å komme seg over hav og vann. De ble bygget i ulike størrelser, på lik linje som de blir i vår tid. De store vikingskipene som seilte land og strand var robåter, som både ble styrt med menneskekraft og bruk av årer, og også ved hjelp av seil. Store og små robåter ble den gang brukt som både framkomstmiddel fra et sted til et annet, og de ble brukt til å frakte varer og det ble drevet med handel. Robåten som framkomstmiddel har endret seg noe etter vikingtiden, men den er fremdeles et effektivt framkomstmiddel.

Ettersom tiden endrer seg, og samfunnet utvikler seg, endrer også bruken av ulike ting i samfunnet seg, slik som med robåten. Nå er det mange som velger å ha en robåt i tilknytning til hytta si, eller ved sjøen. Den blir brukt som hygge og nytte, til fisketurer og selvfølgelig tidvis også som framkomstmiddel. Det kommer litt an på hvor du befinner deg. Robåt som framkomstmiddel er én ting, men du får også unike naturopplevelser når du ror over stille vann eller skvulpende hav. Du er omringet av vakker og levende natur, og beveger deg sammen med naturen når du er i en robåt.

Robåt som treningsapparat ute og inne

Robåten er ikke bare et nyttig framkomstmiddel eller til bruk som hygge ved sjøen eller vannet ved hytta (eller til en koselig fisketur), men også et flott treningsapparat for hele kroppen din. Mange tror at det kun er armene som blir brukt når du ror en robåt, men du beveger hele kroppen, og det også på en flott regelmessig og rytmisk måte som er bra for hver muskel som berøres. Rygg, lår, mage og legger får også en god treningsøkt når du ror. Nå er det likevel ikke like enkelt for alle og enhver å ta en tur ut i robåten for en god treningsøkt.

Det er imidlertid mange gode treningsstudioer som har romaskiner som en del av de ulike treningsapparatene som du kan velge mellom. Fordelen ved å trene roing på et treningsstudio, er at du er innendørs og samtidig også kan få god hjelp og veiledning fra erfarne instruktører. Å trene opp kropp og muskler ved hjelp av en romaskin er en fin måte å både komme i bedre from, og å bygge opp ulike muskelgrupper i kroppen på. Dette er også en treningsmetode som passer like godt for kvinner som menn, unge som eldre, og du kan dra nytte av en slik økt på den neste fisketuren din med robåten din også.