I hundrevis av år har det vært en tradisjon å ro i Norge. Før i tiden var dette den måten du kunne ferdes på vannet og komme deg fra sted til sted. Nå har dette blitt en populær ferieaktivitet blant både eldre og unge. Du kan leie en robåt de fleste steder hvor det vann, men husk at roing må læres. Å ro i en rett strekning er ikke like lett som det høres ut, vind og strømninger kan lett sette båten ut av kurs. Da er det viktig å ha en siktelinje, et kjent punkt som du kan orientere deg mot.

Roing er en aktivitet vi hovedsakelig har glede av om sommeren. Hardangerfjorden er et nydelig sted, og et god valg for en rotur. Her kan du leie vakre, klassiske trebåter som glir lett i vannet. De fleste som ror på Hardangerfjorden velger seg en dagstur. Roturer over flere dager er for den erfarne roeren. Etter en dag på fjorden kan du velge flere steder som egner seg som overnattingssted. Å ro ut til Sandvenholmen er en passende dagsetappe. Denne holmen ligger ikke langt fra Norheimsund. Øya har en flytebrygge, en lavvo og grillplass. Herfra kan du også nyte synet av Folgefonna.

Ro rundt naturperlen Senja

Nord i Norge er et ypperlig sted for en rotur eller en ro-ferie når været tillater det. Midt mellom Tromsø og Harstad ligger Senja som et lite skattkammer av nye opplevelser. Sommernettene kan være fløyelsmyke og varme, perfekt for en tur på vannet. Senja er som et lite stykke Norge med variert natur. Furuskog, myrer og myke fjelltopper på øst- og innsiden, mens Atlanterhavet slår innover i vest. På vestsiden finner du også de mektige, skarpe fjellene som stuper ned i hvite sandstrender. I dette landskapet kan det være værhardt sommer som vinter. Værmelding og god planlegging er en essensiell nødvendighet.

Senja har en fascinerende natur, og det er fantastisk å ro rundt øya i en gammel trebåt. Det er for øvrig ingen dagstur ettersom Senja er Norges nest største øy. Å ro rundt den betyr å tilbakelegge mer enn 300 kilometer og tusenvis av åretak. Å ro er å nyte naturen og omgivelsene. Sommerferien er en fin tid for en tur som dette. Da har du størst sjanse for at været er på din side. Det er mange steder å campe rundt denne øya, men pass på at det er ferskvann i nærheten av teltplassen. Å ro rundt Senja er en opplevelse du sent vil glemme.

Skjærgården rundt Herøy

Herøy i Nordland kommune er som skapt for en rotur. Hvis du i tillegg drømmer om ta den helt store fisken er dette ferie-destinasjonen for deg. På Herøy og Dønna har du mulighet til å leie en båt. Kombinasjonen robåt og fiske kan være en sosial aktivitet. Det kan også være en perfekt mulighet til å høre på den sjeldne stillheten som denne øya kan by på. Etter en rotur er det mange steder å gå i land. Her kan du ligge på glatte, varme svaberg, bade og grille fisken på spidd. Den unike skjærgården rundt Herøy har over 3 000 øyer i stort og smått.

Rundt Herøy finner du de kritthvite strendene som skinner fra alle reiselivsmagasiner. Her kan du kjenne på frihetsfølelsen fra robåten med de magiske «Syv søstre» som bakteppe. De fleste overnattingssteder leier ut robåter, og det gir mulighet til å utforske større områder uten å måtte ro hele veien. På veien kan du besøke fiskevær med vakre holmer og skjær. Øyene ligger tett her ute, så tett at Herøy og Dønna henger sammen med en bro. Ettersom det er en skjærgård er ferie med robåt perfekt i dette landskapet. Da trenger du ikke være redd for havne ut i det åpne havet, for det er ikke anbefalt med en robåt!