Hva er vel bedre en å spise fisk du har dratt opp selv? Den smaker garantert bedre og ferskere en den du får i fiskedisken på matbutikken, og kortreist er den også. Du kan selvsagt rusle ned til nærmeste havn, slenge ut stangen og håpe på fiskelykke. Men alle erfarne fiskere kan fortelle at det er mye lettere å få fisk på kroken dersom du drar ut på dypere vann og fisker fra båt. Fra båten har du mulighet til å bruke flere hjelpemidler, som garn eller pilk, men med litt tålmodighet kommer du langt med en vanlig stang også.

Profesjonelle fiskere har sjarker og skuter utstyrt for storfiske, og det har vært en rivende utvikling for å kunne fange mest mulig med minst mulig innsats, og for å gjøre yrket tryggere. For hobbyfiskeren stiller saken seg litt annerledes, og ofte er naturopplevelsen like viktig som selve fisket, og får han eller hun nok til dagens middag er gjerne lykken komplett. Spesielt dersom det er favorittfisken som havner på tallerkenen. Det er få opplevelser som kan måle seg med en rolig båttur på stille glitrende vann, kaffe på termosen og spenningen når det plutselig rykker til i stangen. Det er bare å komme seg ut på sjøen.

Båt er ideelt for sommerfiske etter torsk og sei

Det er noen fisker som er vanligere å få på kroken en andre her til lands. Torskefamilien er blant gjengangere når det kommer til saltvannsfisk. Den er tallrik og finnes langs hele kysten, og så skader det ikke at de smaker svært godt heller. Men husk at fiske er en sesongbasert aktivitet og du må tilpasse teknikken etter årstiden for å få den på kroken. Om vinteren trekker torsken nærmere land og kan fiskes bra bryggekanten også, men skal du ha fersk torsk på menyen om sommeren når det frister mest med en fisketur, må du utaskjærs i båt for å ha hellet med deg.

Sei er en annen av de viktigste matfiskene våre som vi har rikelig av, og ettersom småsei også står på menyen til torsken er det stor sjans for at dersom du har funnet et sted den ene sorten trives, så er også den andre der. Mens torsken liker seg i dypet, trives seien i det øvre vannlaget hvor den jakter sild og fiskeyngel. Seien svømmer i tillegg i stim, så om du først har funnet deg en god plass er det bare å sette motoren i fri, brette opp armene og hale i vei – for du vil antagelig ikke måtte vente lenge mellom hver gang det napper.

Tenk sikkerhet når du fisker fra båt

Båt eller ikke, fisking er ingen eksakt vitenskap og det er ikke alltid teori og praksis ser ut til å stemme. Da kan noen praktiske råd fra Øyvind Fjellseth i Norges Jeger og Fiskeforbund være greit å ha med seg. Skal du pilke bør du ha en som er tung nok til at den holder seg under båten også med litt avdrift, og dette gjelder spesielt om det er torsk du vil ha. For sei bør du velge en sildelignende sluk som du tester ut på litt forskjellige dybder. Du bør styre båten der du ser at måkene samler seg, og kaste snøret rett utenfor stimen.

Har du ikke fått napp i løpet av de første femten minuttene anbefaler eksperten at du flytter på deg, og skulle ingenting hjelpe er det greit å vite at det er noe du gjør for moro skyld, og du kan bare nyte omgivelsene. Ta alltid med litt niste, varme klær og kaffe, så er du sikret en hyggelig opplevelse uansett. Og sikkerhet er alltid viktig i båt. Det er fort gjort å miste fotfestet når du bøyer deg over ripen for å speide etter fisk, så bruk alltid redningsvest. Og sjekk værmeldingene både før du drar og underveis om du har mulighet. Skitt fiske.