Når du har bestemt deg for å dra på en lengre seiltur er det en del viktige ting du må huske å gjøre i forkant. Økonomi og planlegging er blant det viktigste. Dersom du tenker på å krysse et verdenshav, eller kanskje dra på en full jordomseiling, kan du regne med å tilbringe alt fra noen måneder til år om bord. De fleste som allerede har gjennomført et slikt prosjekt kan skrive under på at det alltid vil bli dyrere en beregnet. Tenk derfor nøye gjennom hvor stort budsjettet må være i forkant, og om du har mulighet til å tjene litt underveis.

Det er også en del andre formaliteter som må være i orden når du drar på seiltur. Passet for eksempel – forsikre deg om at det er gyldig for en periode som gir god margin, og at det er ledig plass til offisielle visumstempler som det fort blir mange av. Vaksiner er viktig, og husk for all del å ha forsikringene i orden. Uten reiseforsikring og båtforsikring kan det potensielt bli en svært dyr fornøyelse dersom du skulle være uheldig. Det kan være lurt å starte med å skrive en liste over absolutt alt du kommer på. Det finnes mange gode tips fra erfarne seilere på nettet.

Sørg for at seilbåten er i god stand

Det er en del ting å huske på når det kommer til selve seilbåten også. Selv om de fleste turseilere har et betydelig mindre fokus på utstyr en sportsseilere, er det ikke til å komme unna at turen blir mer behagelig dersom en del elementære hjelpemidler er på plass. Autopiloten er en av dem. Den er ofte turseilerens beste venn, men dessverre er det heller ikke helt uvanlig at den velger å takke for seg når du trenger den mest. En viktig del av planleggingen er derfor å sørge for at den er i så god stand som mulig før du heiser seil og legger av gårde.

Gå over alt det andre utstyret i seilbåten også, spesielt om du seiler en eldre båt. Er for eksempel seilene dine i god nok stand til å tåle all slags vær uten å revne? Har du utstyr for å fikse dem dersom det likevel skulle skje? Det er uunngåelig at en betydelig del av tiden om bord vil gå med til å reparere eller oppgradere. Finn ut hvilke deler som vil bli vanskeligst å erstatte underveis, og ta med reservedeler før du drar av sted. Sørg for at du kjenner området og været der du planlegger å dra, for disse detaljene vil hjelpe deg med forberedelsene.

Hold deg varm og trygg i seilbåten

Riktig fottøy er viktig om bord i en seilbåt. Båten blir garantert glatt, og det er grunnen til at skoene er det viktigste du må tenke på av bekledning. Styr unna sorte sko som lager merker, og sørg for at seilerskoene dekker hele foten sånn at du unngår skader. Vindtette og vanntette klær er også nødvendig. Å investere i en spesiallaget bukse for seiling er en god idé. Når du planlegger maten er det også mange ting å ta i betraktning. Hvor mange vil dere være om bord? Finn ut om noen har matallergier og hvilke varer som har god holdbarhetsdato.

Det er mange uforutsette og skremmende situasjoner som kan skje om bord i en seilbåt. Innholdet i førstehjelpsskrinet bør være godt planlagt for alle typer situasjoner som kan dukke opp. Det mest grunnleggende for førstehjelp er smertestillende, antibiotika, plaster og bandasjer. Forbered deg på å reparere alt fra gnagsår til brukne bein og brannskader. I spesialbutikker får du kjøpt førstehjelpssett som er spesielt tenkt for lengre seilturer. Sørg for å ta med kart, kompass og GPS. Sistnevnte har blitt uunnværlig i disse dager, men kart og kompass er viktig å ha i bakhånd i tilfelle det oppstår tekniske problemer om bord.