Med litt planlegging kan også du seile jorden rundt. Ordet jordomseiling inviterer umiddelbart til dagdrømming om endeløse sorgfrie dager, vakre solnedganger på havet og reiser til eksotiske steder som er vanskelig å nå med fly. Du tenker kanskje at det er umulig å gjennomføre, og at det er for risikabelt. For mange blir det med fantasien, men det trenger ikke å stoppe der. Før moderne navigasjonsteknologi og sikkerhetsutstyr kom på markedet, var det å seile på de store verdenshavene en farefull og eksklusiv aktivitet forbeholdt en liten gruppe eventyrere med lang maritim erfaring. Slik er det imidlertid ikke lenger.

Å seile jorden rundt er fullt mulig for alle med evne til grundig planlegging, god helse og mulighet til å være på reise over en lenge periode. Hvor stort budsjett du bør beregne og hvor raskt det kan bli en realitet, kommer an på flere elementer. En avgjørende faktor for hvor krevende det vil være er om du ønsker å være kaptein på egen skute eller om du vil mønstre på som mannskap hos noen som allerede seiler. Det er fordeler og ulemper med begge metodene, men begge er mulig å gjennomføre, og du vil uansett få en opplevelse for livet.

Seile med egen båt eller som mannskap?

Egen båt eller mønstre på som mannskap? Det finnes flere eksempler på eventyrlystne jordomseilere som aldri hadde seilet før de kjøpte båt, lærte seg å seile og dro av gårde. Men husk at som kaptein på egen skute er det du som har ansvaret for at båten er trygg, og at du har tilegnet deg nødvendig kunnskap om seiling under alle værforhold, navigasjon, vedlikehold av båten osv. Er du nevenyttig kan du få en eldre seilbåt til en rimelig pris og bruke tid på å sette den i stand, samtidig som du sparer opp og øvelsesseiler så ofte du kan. Slik blir både du og båten klar i tide.

Fordelen med egen båt er at du selv bestemmer datoer, havner, og hvem du vil ha med deg, men det er også et stort ansvar. Et godt alternativ er å bli med noen andre. Det er flere nettsteder som fungerer som en møteplass mellom båteiere og mannskap, hvorav Findacrew.net er den største og mest kjente. Facebook-siden Mannskapsbørs er også bra. Her kan du legge inn et innlegg hvor du forteller litt om deg selv og dine planer. Om du finner en god match, må du huske at det er viktig å bli litt kjent på forhånd før dere skal tilbringe flere uker sammen på åpent hav i en liten båt.

Lavbudsjett, luksus eller noe midt i mellom

På en jordomseiling tilbringer du svært mye tid ombord i båten, så det er viktig å reflektere over hvilken standard du ønsker. Har du ubegrenset med midler er det lett å seile bekvemt over lengre tid. Du kan kjøpe eller leie en romslig seilbåt med nytt og moderne utstyr, du kan til og med leie inn kvalifiserte sjømenn om du ikke er det selv. For de fleste av oss er likevel økonomi en viktig faktor, spesielt for en seilas som kan forventes å ta et år eller mer. Seiler du med andre, er det forventet at utgifter deles likt underveis, men det er veldig varierende hvor mye dette er.

For eksempel vil det være stor forskjell i utgifter om båten er mye i gjestehavn eller ligger på anker, og hvor ofte dere velger å bruke motor i stedet for å vente på gratis drivstoff i form av gode vindforhold. Velger du å kjøpe båt er det mange solide eldre båter til salgs for en rimelig penge på bruktmarkedet. Ofte er selgerne noen som allerede har vært på jordomseiling, som selger videre en båt klar for langtur. Båten må ikke være veldig stor for å være sjøsikker, men litt størrelse er greit for trivsel og helse. Husk at det gjerne tar fire til fem uker å krysse Atlanterhavet.